Cezhraničný projekt chce spropagovať unikátne biosferické územia

30.10.2011 Snina

Snina/Chust 30. októbra (TASR) - Samosprávu slovenského mesta Snina a ukrajinského Chustu spojí cezhraničný projekt, ktorý bude zameraný na podporu turizmu v karpatskom biosférickom území nadregionálneho významu. Jeho celkový rozpočet predstavuje 555.357,90 eura a projektové aktivity na Slovensku podporí Európska únia, podľa slov hovorkyne sninského magistrátu Zuzany Krupy, finančnými prostriedkami vo výške približne 267.000 eur.
\"Projekt medzinárodnej spolupráce s mestom Chust je ideovo zameraný na spoznávanie, výskum a propagáciu prírodných endemitov európskeho až celosvetového významu. Na ukrajinskej strane ide o prirodzený výskyt narcisov v \"údolí narcisov\" pri meste Chust a na Slovensku o výnimočný výskyt kosatca sibírskeho na Hostovických lúkach neďaleko Sniny,\" priblížila Krupa.
Ako dodala, v rámci schváleného projektu pôjde počas jeho implementácie na území Chustu k výstavbe detského ihriska a fontány. Ukrajinský partner získa zároveň nové prenosné pódium a zorganizuje na svojej pôde medzinárodný kultúrny festival.
Snina plánuje z prostriedkov projektu prebudovať jedno z jej rekreačných zariadení na kongresové centrum, kde sa budú stretávať študenti počas výmenných pobytov tematicky zameraných na výskum a prezentáciu poznatkov z oblasti ekológie a environmentalistiky. Oboznámia sa aj s fungovaním nového kúpaliska situovaného v sninskej rekreačnej oblasti Rybníky, ktorého čistenie zabezpečujú bez chemických látok, a to výlučne biotopom vodných rastlín.
O jednotlivých projektových aktivitách na oboch stranách hranice vznikne aj množstvo viacjazyčných propagačných materiálov. Súčasťou projektu bude aj organizácia viacerých kultúrnych a športových podujatí a záverečná konferencia, ktorá bude verejnosti prezentovať obe významné biosférické územia a možnosti ich ďalšieho využitia pre rozvoj cestovného ruchu či ochrany životného prostredia.
Hovorkyňa sninskej radnice poznamenala, že cezhraničný projekt je tesne pred svojou realizáciou. \"V týchto dňoch sa zabezpečujú všetky doplňujúce dokumenty za mesto Snina a ukrajinský Chust tak, aby mohlo dôjsť k podpisu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a následne k implementácii projektu,\" dodala.
 

Vyberte región

mark